آیا انتقال آب برای حل بحران آب در سایر کشورها نیز استفاده می شود؟

لینک کوتاه مطلب:

میخواهیم در این مطلب مروری کنیم بر پاسخ کاوه مدنی به پرسشی که خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۵ در مصاحبه با وی مطرح کرد:

کاوه مدنی، دانشیار مدیریت آب و محیط زیست امپریال کالج لندنآقای دکتر مدنی، آیا روش انتقال برای حل بحران آب، در سایر کشورها نیز استفاده می شود و روش موفقی بوده؟

کاوه مدنی، دانشیار مدیریت آب و محیط زیست امپریال کالج لندن:

انتقال آب در کنار کندن چاه، تکنولوژی پمپ، سدسازی و آب شیرین کن ها، تکنولوژی و راه حل های مهندسی وسازه ای هستند که بیشتر در قسمت تامین آب به کار گرفته می شوند و چنانچه درست از آنها استفاده شود به توسعه کمک می کنند.

 

آیا انتقال آب برای حل بحران آب در سایر کشورها نیز استفاده می شود؟بیشتر بخوانید:همه چیز درباره پمپ ها

در ایران محدودیت های آبی از لحاظ زمانی و مکانی وجود دارد و به همین دلیل نیازمند یک سری امکانات برای تامین آب هستیم که می توانند تبعات زیست محیطی داشته باشند.

نمی توان گفت که باید به خاطر محیط زیست توسعه را متوقف کرد ولی میتوان گفت که حفظ محیط زیست باید یکی از اهداف توسعه باشد و اثرات محیط زیستی پروژه های مهندسی باید در کنار اثرات اقتصادی و اجتماعی این پروژه ها لحاظ گردند.

ما در ایران با کندن چاه و از بین بردن قنات ها شروع کردیم، بعد رو به سدسازی آوردیم که کمک هایی نیز کرد اما در مورد آن زیاده روی کردیم. اکنون نیز موضوع انتقال آب مطرح شده است.

مطالعات ما در حوضه زاینده رود نشان داده که آوردن آب مشوق توسعه شده و باعث شده مشکلات در کوتاه مدت حل و در دراز مدت زیاید شوند. باید توجه داشت اگر نتوانیم آن بخش از داستان را که تقاضا است، حل کنیم و دائم به فکر تامین آب باشیم، مشکلاتی بوجود می آید همان طور که آنتی بیوتیک خوب است اما ما ایرانی ها ۲ برابر متوسط جهانی از آن استفاده و به تعبیر بهتر سوء استفاده می کنیم.

انتقال آب همین است، این روش می تواند در جایی با مسئولیت استفاده شود و کاربردی باشد و می تواند برعکس آن نیز اتفاق بیافتد.

اما در مورد اینکه این روش در سایر کشورها موفق بوده و یا خیر، باید بگویم که روش انتقال آب در مناطق خشک دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. اما اینکه این طرح موفق بوده یا خیرف بستگی دارد که ملاک موفقیت را در چه ببینیم.

اگر ملاک اقتصادی باشد در خیلی موارد بله، موفق بوده است مثلا در کالیفرنیا دو سوم آب از یک نقطه تامین می شود و به همین خاطر حجم زیادی از آب با طی مسافت زیادی به نقاط منتقل می شود و نیازهای شرب و کشاورزی را تامین می کند.

البته مشکلاتی هم وجود دارد اما برای آنکه نمی توان از مردم ساکن یک منطقه مثل لس آنجلس خواست که از آنجا مهاجرت کنند، این روش و آوردن بیشتر، یک راه حل چسب زخمی محسوب می شود.

آیا انتقال آب برای حل بحران آب در سایر کشورها نیز استفاده می شود؟بیشتر بخوانید:تغییرات اقلیمی و سیر صعودی مهاجرت به دیگر شهرهای ایران

به این معنی که در بدنتان به دلیل عفونت، سردرد دارید اما با مسکن درمانش میکنم؛ در حالیکه بدن به آنتی بیوتیک نیاز دارد و بعد از مدتی درد با شدت بیشتر برمیگردد.

در حال حاضر اثرات منفی دو تکنولوژی انتقال آب و آب شیرین کن برای ما هویدا نشده است. بنابراین هنوز جذاب هستند. اما چند سال دیگر اثرات آن معلوم می شود. در مورد سدسازی هم همین اتفاق افتاد و حالا همه مخالف آن شده اند.

از سوی دیگر اقتصاد آب چیزی است که در کشور ما فراموش شده است. جای که طرح، توجیه اقتصادی دارد و اثرات زیست محیطی و اجتماعی زیادی ندارید، بله می شود طرح انتقال آب را انجام داد.

برای سهولت دسترسی شما کاربران عزیز به آخرین مطالب و اخبار سایت تصمیم گرفتیم تا خبرنامه ایمیلی انجمن علوم مهندسی آب را راه اندازی کنیم. عضویت در این خبرنامه رایگان بوده و برای عضویت کافی است نام و ایمیل خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *