مالچ پاشی در خوزستان و آثار منفی آن بر زیست بوم منطقه (+ ویدئو)

لینک کوتاه مطلب:
آخرین بروز رسانی در تاریخ: ۱۳ام اسفند ۱۳۹۷
۲۷ام دی ۱۳۹۷تازه ها

اثرات منفی مالچ پاشی در ماسه زار های خوزستان

اخیرا ویدئویی در فضای مجازی منتشر شده است که نشان میدهد به علت مالچ پاشی هایی که در خوزستان صورت گرفته است، نوعی شبه سله بر روی سطح شن‌زار و ماسه‌زار های منطقه تشکیل شده که مانع هر گونه نفوذ آب و در کنار آن، رشد هر گونه گیاه می شود:

 

این در حالی است که احمد مطیعی، مدیرکل منابع طبیعی خوزستان، در نشستی که در تاریخ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ در خبرگزاری مهر بازتاب پیدا کرد بر این موضوع تاکید داشت که “مالچ پاشی در خوزستان به هیچ وجه انجام نمی شود”!

مالچ پاشی در خوزستان به هیچ وجه انجام نمی شود - خبرگزاری مهر

ارزیابی کارایی مالچ نفتی در کنترل فرسایش بادی و تثبیت شن های روان

حضور ایران در منطقه ­ی خشک باعث شده تا نه تنها مصائب ناشی از فرسایش بادی در داخل کشور مشکل­ ساز ­باشد، بلکه حرکت ماسه­ های روان از کشورهای همجوار نیز گاهی موجبات اخلال و بی‌­نظمی در سیستم آب و هوایی کشور شده و موجبات بروز مشکلاتی گردد. نمونه ­ی بارز این مشکلات، در تابستان سال ۸۸ مشهود بوده و گاهی شدت گرد و غبار حتی در پایتخت از حد مجاز فراتر رفته و باعث تعطیلی کشور و صدمه به سایر تاسیسات صنعتی گردید. به همین دلیل لزوم توجه و کنترل مناطق بیابانی بر کسی پوشیده نیست.

فرسایش بادی

یکی از  مهم­ترین فرآیندهای طبیعی در مناطق خشک و نیمه‌خشک و فراخشک، فرسایش بادی است. این فرایند در شرایطی رخ می‌دهد که علاوه بر وجود خاکِ حساس، باد دارای حاکمیت و سرعت قابل توجه باشد. انتقال ذرات خاک به صورت‌های مختلف معلّق، جهشی و خزشی انجام می‌گیرد و باعث خسارت‌ های جدی به محیط زیست می‌شود.

تاثیر مالچ ­پاشی بر خاک

مالچ­ های آلی منشا کربنی دارند. این نوع مالچ ­ها کیفیت خاک را با افزودن مواد معدنی و مورد نیاز گیاهان افزایش می‌دهند. همچنین مالچ ­ها با ایجاد حفره ­هایی در خاک باعث افزایش رشد گیاهان می­شوند.

زمانی که خاک حفره ­های زیادی داشته باشد، آب به راحتی وارد آن شده و به آسانی داخل خاک گردش خواهد کرد. با وجود حفره­ های زیاد در خاک، آب بیشتری توسط آن جذب شده و حفظ می­‌شود. مالچ ­پاشی در مناطق بیابانی می­تواند کیفیت خاک را افزایش داده و از فرسایش آن جلوگیری کند. تثبیت دما نیز یکی از اثرات مهم مالچ می­باشد. اگر مالچ ­پاشی قبل از یخ زدن دانه ­ی گیاهان در زمستان انجام شود، یخ زدن دانه­ ها به تعویق افتاده و ریشه­ ها فرصت بیشتری برای رشد دارند.

قابلیت تثبیت دمای مالچ به نوع مالچ، عمق مالچ­ پاشی، مدت گذشته از زمان مالچ ­پاشی، خصوصیات انعکاس نور و جذب دما وابسته است. مالچ­ پاشی تا عمق ۵ سانتی­متر تاثیر زیادی در حفظ رطوبت نیز دارد.

به دلیل غلظت زیادی که دارند از خاصیت چسبندگی خوبی برخوردار بوده و لذا پس از پاشیدن آن­ها روی تپه‌ های شنی روان یا ریگ‌­زارها یک سطح چسبنده یا فیلم نازکی روی خاک بر جای گذاشته که این فیلم باعث متوقف شدن این تپه‌ ها و همچنین نگه­داری رطوبت و حتی بذر‌های گیاهان محلی و بومی منطقه می‌گردد.

مزایای مالچ پاشی

  • مالچ ­پاشی نفتی موجب می­شود ذرات خاک از هم جدا نشود و نیز اجازه نمی­‌دهد، تبخیر رطوبت در خاک انجام گیرد، یعنی با استفاده از این روش قطرات باران جذب حداکثری خاک شده و تبخیر نمی­شود، بنابراین ذرات خاک توسط باد از هم جدا نمی­شوند.
  • مالچ ­پاشی بر روی شن­ های روان باعث می­شود که خاک غنی شود و جهت کاشت گیاهان آماده شود. ریشه گیاهانی که در این محیط­ ها کاشته می­شود، رشد طولی و عرضی پیدا می­کند.
  • مالچ باعث کنترل دمای خاک می­شود. به این صورت که در تابستان خاک را خنک نگه می­دارد و در زمستان خاک را گرم نگه می­دارد که این کار باعث جلوگیری از فرسایش خاک و افزایش مناطق بیابانی می­شود.
  • نیتروژن موجود در مالچ نقش مهمی را ایفا می­کند. نیتروژن موجود در خاک کم است لذا نیتروژن موجود در مالچ می­تواند این نیاز گیاهان را برطرف ساخته و باعث رشد بهتر و بیشتر آن شود.
  • مالچ ­پاشی باعث می­شود که خاک به راحتی منتقل نشود.
  • در اثر گذشت زمان، مالچ تجزیه شده و مواد مغذی را به خاک اضافه می­کند
  • دلیل استفاده از مالچ نفتی این است که تاثیر سریع و آنی دارد و قابلیت استفاده از آن در زمان کوتاه و در سطح وسیع فراهم است و مهم­تر از همه اینکه منبع تامین این ماده در داخل کشور موجود می­باشد و نیاز به منابع ارزی ندارد. این نوع مالچ ­پاشی در استان­ های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان، کرمان، خراسان رضوی و اصفهان انجام شده است.
منبع
ارزیابی کارایی مالچ نفتی در کنترل فرسایش بادی و تثبیت شن های روان - میربهمن غنی زاده

 

یادداشت دکتر ثنایی نژاد در خصوص مالچ پاشی

یادداشت دکتر سیدحسین ثنائی نژاد، عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص عملیات مالچ پاشی جهت جلوگیری از ریزگردهای خوزستان:
مالچ پاشی در خوزستان

در اخبار اعلام شد قرار است برای جلوگیری از ریزگردهای خوزستان عملیات مالچ پاشی انجام شود. به دلایل زیر نباید این مالچ پاشی انجام شود:

  1. هنوز منبع تولید این ریزگردها دقیقا مشخص نیست و به احتمال قوی منشا آن در خارج از مرزهای ایران یعنی عراق و عربستان است. بنابراین مالچ پاشی بیابان های خوزستان بعید است به توقف ریزگردها بیانجامد.
  2. با فرض اینکه منشا تولید ریزگردها بیابان های خوزستان باشد پاشیدن مالچ وقتی موثر است که تمام این منطقه مالچ پاشی شود. زیان زیست محیطی ناشی از آلودگی کل این منطقه به مالچ های پتروشیمیایی و نفتی اگر بیشتر از زیان ریزگردها نباشد کمتر نیست.
  3. مالچ پاشی به عنوان یک راهکار کوتاه مدت برای بیابان زایی و تثبیت موقتی شن های روان قابل استفاده است. این کار در یک نوار محدود حاشیه بیابان به صورت اورژانسی انجام می شود تا فرصت تثبیت بیولوژیکی فراهم شود و مطلقا به عنوان راه حل تثبیت پایدار به حساب نمی آید.
  4. مالچ ها پس از مدتی تخریب شده و ضمن اینکه اثر تثبیتی آنها از بین می رود پخش شدنشان در مناطق مجاور می تواند مشکلات زیست محیطی بسیاری را ایجاد کند.
برای سهولت دسترسی شما کاربران عزیز به آخرین مطالب و اخبار سایت تصمیم گرفتیم تا خبرنامه ایمیلی انجمن علوم مهندسی آب را راه اندازی کنیم. عضویت در این خبرنامه رایگان بوده و برای عضویت کافی است نام و ایمیل خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *