سیل در شمال کشور – زیر آب رفتن روستاها و تخلیه فوری

لینک کوتاه مطلب:

اخیرا سیل عظیمی در شمال کشور اتفاق افتاده که منجر به زیر آب رفتن تعداد زیادی از روستاها و تخلیه فوری آنها شده و بسیاری از مردم را نیز آواره کرده و زمین های کشاورزی و خانه های انها را ویران ساخته است.

سیلی که به گفته شاهدان در ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده است و یکی از علل تشدید این واقعه را میتوان جنگل زدایی یا پاک تراشی جنگل ها نامید. اتفاقی که در سایه بی تدبیری مسئولین کشور در سال های اخیر رخ داده و تا به الان نیز ادامه داشته است.

در همین رابطه تعدادی از دیدگاه های منتشر شده کاربران و مردم به همراه ویدئوهای ارسالی آنها را در این مطلب قرار داده ایم تا بهتر عمق فاجعه را درک کنید:

تخریب راه آهن گلستان برای خروج سیل

 

سیل در مازندران و گلستان را فراموش نکنیم

سال نو مبارک. همگی برای یکدیگر سلامتی، عزت، روح‌ بی‌ملال، گشایش اقتصادی، عشق و دوستی آرزو می‌کنیم، اما درست در همین ایام و لحظات، هم وطنانی در مازندران و گلستان گرفتار سیل شده‌ اند.

خبرها را که مرور می‌کردم متوجه شدم گویی سیل آن اثر تراژیک و فاجعه‌ آمیز زلزله را ندارد و آن موجی از همدلی و هشیاری که پس از زلزله سال ۱۳۹۶ در کرمانشاه برخاست، برای سیل مازندران و گلستان برنخاسته است.

دوست عزیزی از ساکنان ساری می‌گفت بارانی بارید که در پنج دهه عمرم مشابه‌ اش را در مازندران سراغ ندارم. سخن از آن گفته می‌شود که سیل در مازندران و گلستان در یک صد سال گذشته سابقه نداشته است. آب نیز مثل زلزله، ویرانگر است.

اگر چه ایام اول سال است، در مسافرتیم، خرسند و خوشحال در کنار خانواده؛ شادی‌ مان پایدار، اما به چند نکته توجه کنیم.

  • اول، هم‌ وطنان سیل‌ زده مازندران و گلستان را فراموش نکنیم. اگر هلال احمر درخواست کمک کرد، دریغ نکنیم. بر این تصور که سیل به اندازه زلزله تراژیک و فاجعه‌آمیز نیست غلبه کنیم و هر چه از دست‌ مان برمی‌ آید انجام دهیم.
  • دوم، پیش‌بینی‌ های هواشناسی نشان می‌دهد بارش‌ های زیادی در برخی مناطق وجود خواهد داشت. خودمان مواظب باشیم در مسیرهای سیلابی قرار نگیریم.
  • سوم، ما ایرانیان به یاد داشته باشیم که اگرچه در کشوری زندگی می‌کنیم که کثیری از انواع حوادث طبیعی (نظیر زلزله، سیل، رانش زمین، و …) در آن رخ می‌دهد، اما هرگز به اندازه کافی از سوی نظام حکمرانی، سمن‌ ها، دانشگاه‌ها و مردم برای آگاه‌ سازی، مقاوم‌ سازی، ارتقای تاب‌ آوری و همه دیگر ملزومات کم‌ تلفات‌ تر و کم‌ خسارت‌ کردن این حوادث وقت و منابع کافی صرف نشده است.

دانش بسیاری درباره سیل وجود دارد که باید به مردم منتقل شود و مسئولین بدانند. سیل ابعاد اجتماعی، محیط‌ زیستی، ایمنی، فنی و اقتصادی بسیاری دارد که باید آن‌ها را بدانیم و عموم جامعه بالاخص در مناطق سیل‌خیز باید درباره آن بدانند. گفت‌وگوی اجتماعی درباره سیل را اگر متخصص هستیم و می‌توانیم دانشی منتقل کنیم، خودمان آغاز کنیم و اگر نمی‌دانیم، به تشدید مطالبه گفت‌وگو و اطلاع‌رسانی درباره سیل و چرایی آسیب‌ پذیری و سطح تاب‌ آوری ما در مقابل آن کمک کنیم.

منبع
کانال اکونومیست فارسی - محمد فاضلی

 

تصاویر محمد مهیمنی از سیل گلستان

سیلی که از پارسال جاری شد؛ صداوسیما از گلستان بی‌خبر است؟

شش روز است که اخبار سیل و طوفان در استان گلستان می‌گذرد و هر روز بر عمق فاجعه افزوده می‌شود. خانه‌ها به زیر آب رفته‌اند و مردم با قایق و شنا کردن خودشان را نجات می‌دهند. اسم آق قلا، گمیشان، سیمین‌شهر، گمیش‌تپه … که برای خیلی از مردم این سرزمین بود، حالا دهان به دهان می‌چرخد و اخبارش نقل محافل شده است.

سیل از نقطه صفر مرزی شروع شده و حالا به میانه استان رسیده است. اتفاق جدیدی نیفتاده، باران مخصوص این ایام و این مکان‌ هاست، تنها فاجعه زمین‌خواری و ویران کردن جنگل‌ها از این استان سرسبز دشتی ساخته که سپری برای مقابله از سیل در اختیار ندارند.

تشکیل جلسه مدیریت بحران در گلستان، اعزام نماینده ویژه رئیس جمهوری به مناطق سیل‌ زده گلستان، نگرانی از احتمال وقوع سیلاب در شرق هرمزگان، جنوب سیستان و بلوچستان و کرمان و برف در آذربایجان شرقی و غربی و باران در هرمزگان، سیستان‌ و بلوچستان، کرمان، کرمانشاه و فارس … عکس‌ ها و فیلم‌ های منتشر شده در شبکه‌ های اجتماعی و رسانه‌ ها، ابراز نگرانی مردم عادی، کلنجار برای رسیدن به راهی برای کمک به سیل‌ زدگان همه و همه اخباری است که روزهای اول سال ۹۸ را به کام میزبانان نوروز تلخ کرده است.

وقتی هلال احمر اطلاعیه می‌دهد که مردم به گلستان سفر نکنند زیرا کاری از دستشان برنمی‌آید و یا زمانی که ایسنا به سلبریتی‌‌ها طعنه می‌ زند که آنجا نمی‌ شود سلفی گرفت، ذهن‌ ها به سمت پلاسکو یا کرمانشاه می‌ رود. شبکه‌ های اجتماعی پر شده‌اند از شماره کارت‌ هایی برای پرداخت پول برای کمک به سیل‌ زدگان. رفتارهایی شبیه به هم از مردم در شرایط بحرانی. مدتی برآشفته شده و همه کار می‌کنند و هنوز زمان زیادی نگذشته فراموش می‌کنند مردم آسیب‌دیده را.

اخبار زیاد است. دو ساعت پس از آنکه خبر می‌ آید «حدود ۲۰ روستای دیگر از شهرستان گمیشان در معرض آبگرفتگی هستند و باید تخلیه شوند»، رسانه‌ ها گزارش می‌ دهند که بخش‌هایی از شهر ۲۰ هزار نفری گمیش تپه مرکز شهرستان گمیشان استان گلستان به دلیل طغیان شاخه فرعی گرگان‌ رود که از داخل این شهر می‌گذرد زیر آب رفت.

فرماندار شهرستان مرزی آق قلا خبر می‌دهد که ۷۰ درصد شهر مرزی آق قلا (گلستان) در محاصره سیل است، نماینده غرب گلستان می‌گوید که تلاش برای امدادرسانی به افراد سیل‌ زده با حضور موثر نیروهای امدادی و کمک به تخلیه خانه‌ های در معرض آسیب و تخریب همچنان ادامه دارد.

علی‌ اصغر پیوندی، رییس جمعیت هلال احمر توییت می‌کند که آبگرفتگی در آق قلا کم شده و به سمت شهرهای سیمین شهر و گمیشان در حال حرکت است. تنها کمبود لجستیکی فعلی قایق است. کسانی که در حوالی شهرهای فوق قایق دارند، می‌توانند برای تخلیه احتمالی و فوری اهالی به کمک ما بیایند و یا قایق را در اختیار نیروهای امدادی هلال احمر قرار دهند.

وزیر صنعت طی نامه‌ ای به رؤسای سازمان‌ های شمال شرق کشور، از آنها می‌خواهد ارزاق و نیازهای عمومی مردم با تدبیر جدی تأمین و در صورت نیاز از ستاد مرکزی درخواست کمک شود.

حسن یزدانی قهرمان کشتی جهان در اینستاگرام خود از «سکوت صدا و سیما» در اعلام وضعیت سیل‌ زدگان استان گلستان گلایه می‌کند و یادآور می‌شود که مردم میهمان‌ نواز گلستان هر ساله، در همین ایام میزبان مسافران نوروزی بوده‌ اند و حالا که سیل زمین‌گیرشان کرده، سکوت صدا و سیما جفایی‌ ست در حق میزبانان همیشگی این مرز و بوم.

پست اینستاگرامی حسن یزدانی در خصوص سیل شمال کشور

فاطمه ذوالقدر، عضو فراکسیون امید نیز از غیبت استاندار گلستان و عدم پوشش خبری بحران سیل از سوی صدا و سیما را بی تدبیری و اهمیت ندادن به مردم دانسته و به انتخاب گفته است که مجلس به این ماجرا ورود می کند؛ رحمانی فضلی باید پاسخگوی ضعف عملکرد باشد. مراجع قضایی رسیدگی به اهمال احتمالی مسئولین را در دستور کار قرار دهند.

حالا معاون سیاسی استاندار گلستان در خبری فوری می‌گوید:‌ از مردم سیمین شهر و روستاهای اطراف گمیشان می‌خواهیم که امشب خانه هایشان را تخلیه و به سکونتگاه های امن بروند. مدارس و مکان‌ هایی برای سکونت مردم مشخص شده است. در حال حاضر وضعیت ورودی آب از شهرستان آق قلا را رصد می‌کنیم و تلاش داریم که ورود آب به سکونتگاه های روستایی و شهری را در شهرستان گمیشان کاهش دهیم.

تصاویری از «برج قابوس» در محاصره سیل جاری شده در استان گلستان منتشر شده، و رفت و آمد مردم با قایق با این حال مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان می‌گوید: که این یک آب‌ گرفتگی است که خطری برای برج قابوس ندارد!

برج قابوس در محاصره سیل

منبع
انتخاب - ساجده عرب‌ سرخی
برای سهولت دسترسی شما کاربران عزیز به آخرین مطالب و اخبار سایت تصمیم گرفتیم تا خبرنامه ایمیلی انجمن علوم مهندسی آب را راه اندازی کنیم. عضویت در این خبرنامه رایگان بوده و برای عضویت کافی است نام و ایمیل خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *