زنگ خطر فروچاله ها؛ نهمین گودال عمیق در دشت های کبودرآهنگ همدان

لینک کوتاه مطلب:

در روزهای اخیر، خبر ایجاد فروچاله ای دیگر در کبودرآهنگ استان همدان، مجدد این استان را در صدر اخبار قرار داد و زنگ خطر محیط زیست دوباره به صدا درآمد. با این گودال عمیق یا فروچاله هزار مترمربعی، به قطر ۶۰ متر و عمق ۴۰ متر که در نزدیکی روستای کردآباد شهرستان کبودرآهنگ ایجاد شد، تعداد فروگودال ها در استان همدان در سال های اخیر به ۲۵ رسید و این نهمین فروگودال در دشت کبودرآهنگ است.

زنگ خطر فروچاله ها؛ نهمین گودال عمیق در دشت های کبودرآهنگ همدان
نهمین گودال عمیق در دشت های کبودرآهنگ همدان

 

ایسنا در در خبری آورده است:

زنگ خطر فروچاله ها؛ نهمین گودال عمیق در دشت های کبودرآهنگ همدان

 

یا خبرگزاری مهر در گفتگو با رئیس محیط زیست شهرستان کبودرآهنگ گفته است:

زنگ خطر فروچاله ها؛ نهمین گودال عمیق در دشت های کبودرآهنگ همدان

 

سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی ایران دلیل به وجود آمدن فروگودال را برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی، چاه های غیرمجاز و چاه های مجاز دارای برداشت بیش از حد مجاز و استفاده بیش از حد از این منابع در بخش های کشاورزی و صنعت دانسته است.

زنگ خطر فروچاله ها؛ نهمین گودال عمیق در دشت های کبودرآهنگ همدان

 

اسماعیل کهرم، استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست با تاکید بر این مسئله که نگرانی از فرونشستن دشت ها در ایران مدت هاست که توسط کارشناسان مطرح می شود، به قرار گرفتن ایران در منطقه آب و هوایی خشک اشاره می کند و می گوید:

یکی از راه ها برای تامین آب که به شکل غیرمعمول از آن استفاده شده، برداشت از سفره های زیرزمینی است؛ اما مسئله این است که این آب های زیرزمینی هم پایان پذیرند.

 

 

 آب های زیر زمینی ستون های زیر زمین هستند

کهرم با اشاره به از بین رفتن سفره های آب زیرزمینی گفته است این تخریب ها سبب شده قنات هایی با قدمت چند صد ساله از بین بروند. به گفته او، آب های زیر زمینی مثل ستون عمل می کنند و سطح خاک بالای سر را نگه می دارند. در نتیجه اگر مقدار زیادی از آب زیر زمینی مصرف شود، سطح فوقانی خاک فرو می ریزد و این رویداد در بسیاری از دشت های پهناور کاملا دیده شده است .

مدیرکل محیط ‌زیست استان همدان هم با اشاره به بازدیدش از فرو چاله ایجادشده در نزدیکی روستای کردآباد کبودرآهنگ، به مهر بیان کرد: فرو چاله روبه روی شهرک صنعتی ویان ایجادشده و در آن منطقه مشخص است که آب حاصل از بارندگی به دریاچه تبدیل‌شده و نفوذ نکرده که این موضوع نشان‌دهنده آن است که خاک فشرده‌شده و اجازه عبور آب به داخل لایه‌های خاک را نمی‌دهد.

 

به فکر معیشت جایگزین هستیم

عربی با تأکید بر این که زمینی که دچار فرو چاله شده از دست می‌رود و غیرقابل استفاده است، افزود: دشتی که دچار فرونشست شده به دلیل فشردگی خاک و نفوذ نکردن آب به داخل خاک حاصلخیزی خود را از دست می‌دهد و خاکی که اجازه نفوذ آب را ندهد عملاً از دست‌رفته است. وی با اشاره به پیشنهاد محیط‌ زیست برای جلوگیری از تکرار این فاجعه بیان کرد: باید با برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت ضمن جلوگیری از استفاده بیش‌ از حد از منابع آبی، برنامه‌ریزی لازم صورت بگیرد و برای معیشت مردم منطقه و دشت‌ها جایگزین تعریف کنیم تا به‌ نوعی مدیریت زیست بومی برای آن دشت حاکم شود.

 

بحران منابع آب، خاک و هوا

عربی با بیان این که منابع آب، خاک و هوا در دشت کبودرآهنگ دچار بحران شده است، افزود: باید به نحوی مدیریت کنیم که اجزای اصلی حیات به روند اصلی خود برگردند. وی تأکید کرد: فرو چاله ایجادشده نتیجه استفاده بیش‌ ازحد از منابع آبی در کشاورزی و صنعت و نتیجه عملکردها طی سه دهه گذشته است.

 

پهنه‌بندی فروچاله‌ها تهیه شده است

ستوده مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان در پاسخ به این سوال ایسنا که آیا نقشه پهنه‌بندی فروچاله‌های شمال استان تشکیل شده است؟ گفت: سازمان زمین‌شناسی پهنه‌بندی فروچاله‌های استان را مطالعه و تهیه کرده است. او در این باره توضیحات بیشتری ارائه نکرده است.

 

, , ,
برای سهولت دسترسی شما کاربران عزیز به آخرین مطالب و اخبار سایت تصمیم گرفتیم تا خبرنامه ایمیلی انجمن علوم مهندسی آب را راه اندازی کنیم. عضویت در این خبرنامه رایگان بوده و برای عضویت کافی است نام و ایمیل خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *